Eigen Recepten

Dikbrood van Stadsbakkerij De Dikke

Volgens het recept van Thijs Edelenbos...
Dikbrood is een ovenheerlijk brood. Een prachtige structuur met een knapperige korst. Door het toegevoegde dikbier in combinatie met een lang rijpproces van 14 uur geeft dit brood zijn unieke smaak.

RECEPTUUR: DIKBROOD
100% Speltbloem 1000 gram
1,2% Zout 12 gram
30% Flesje Wijkse Dikke 300 ml bier
33% Water 350 ml
1% Verse gist 10 gram

BENODIGDHEDEN:
• Rijs mandje bekleed met linnen
• Chamotte oven steen / pizzasteen
• Houten plankje
• Kartelmesje

WERKWIJZE:
1. Mix alle rode grondstoffen 3 min langzaam.
2. Laat het deeg 30 min. staan.
3. Rest grondstoffen (zout en gist) toevoegen
4. 5 min snel mixen
5. Laat het deeg 15 min. staan
6. Bestrooi de mandjes met bloem
7. Weeg 3 stukken van 600 gram af
8. Bol de deegstukken op en leg deze op de kop in het mandje
9. Bedek de mandjes met plastic en zet deze 14 uur weg in de koelkast. (6 ℃)
10. Verwarm de oven op 245 ℃
11. Haal het deeg uit koelkast en laat het 40 min. staan met plastic
12. Keer het mandje om op een plankje bestrooid met bloem.
13. Snij met een kartelmesje het brood over de lengte lichtjes in.
14. Schiet met behulp van het plankje het brood op de chamotte steen.
15. Bakken op 245 ℃ op steen – beetje stoom – terugzetten naar 225 ℃ – 35 min.

Wijkse Bollen

Willem bakt al 35 jaar op Oudejaarsdag thuis de oliebollen...
Zijn zoons nemen nu deze traditie over, inclusief het recept. Alleen, daar waar Willem in plaats van water altijd een paar flesjes Belgisch bier aan het beslag toevoegde, voegen zij nu een paar flesjes Dikke Donder toe.
Je blijft oliebollen eten...

Eendeborst

Jos kookt al jaren met de Dikke: de Wijkse Dikke voor mooie vissauzen. Maar dit seizoen een saus voor de eendeborst op basis van de Dikke Donder.

Ingrediënten saus
  • 500 ml vleesfond
  • Italiaanse kruidenmix
  • 2 plakjes kruidkoek (fijngehakt)
  • 1 flesje Dikke Donder

    Kook de vleesfond in met de kruidenmix tot de helft en zeef het vocht. Voeg de Dikke Donder toe en kook verder in tot wederom de helft. Maak de saus met de kruidkoek lobbig.
Fuse
Copyright
© Coöperatieve Stadsbrouwerij De Dikke