Een waar gebeurd verhaal...
BIER IN WIJK BIJ DUURSTEDE
Brouwen en de handel in bier waren belangrijk voor de plaatselijke economie. De schattingen over de bierconsumptie per hoofd van de bevolking in de 16e eeuw lopen uiteen van één tot drie liter per persoon. In een stadje als Wijk bij Duurstede betekende dit dat er vele honderden liters bier per dag werden geproduceerd, verhandeld en gedronken.
Hieronder vindt u een aantal fragmenten uit het historisch onderzoek dat Raymond Uppelschoten in oktober 2013 in opdracht van Ruud Muis heeft uitgevoerd.
Het gehele document is hier te downloaden
DE GASTHUISBROUWERIJ
De brouwerij van het Ewoud en Elisabeth gasthuis heeft sinds mensenheugenis bestaan. De oudste vermelding van een brouwactiviteit dateert uit 1502, toen Peter Ketelbruet de brouwketel repareerde.
In 1507 werd een geheel nieuwe kuip gekocht. De ontwikkeling van de brouwerij als gebouw en het gebruik ervan valt af te lezen uit de notulen en rekeningen van de regeerders van het gasthuis. In de notulen werden de lopende zaken (onderhoud, uitbreiding, gebruik) vastgelegd.
In de rekeningen zien we de weerslag van het onderhoud (betalingen) en de verpachting (inkomsten).
Daarmee is de gasthuisbrouwerij de enige brouwerij in Wijk bij Duurstede die voor deze periode en eigenlijk de gehele stadsgeschiedenis goed en vrij volledig onderzocht kan worden.