Onze bieren


De Wijkse Dikke

is een lichtgekleurd, ongefilterd Kuytbier met 6,5% (vol.) alcohol. De Wijkse Dikke is uniek in smaak door deze grote hoeveelheid haver. Haver geeft een zijdezachte, romige, volle smaak aan het bier en dit, in combinatie met gerst- en tarwemout, maakt het bier compleet.
Het is een fris smakend biertje waarin subtiele tropische fruittoetsen waarneembaar zijn. Deze aroma’s zijn afkomstig van de hop, die laat in het brouwproces toegevoegd wordt. Daarnaast zijn er kruidige pepersmaken in te ontdekken afkomstig van de haver in combinatie met gist, die een spannende ervaring toevoegen aan het bier.

De bitterheid is sterker dan bij gewoon pils, maar door de lichtzoetere smaak is er een goed evenwicht en blijft de bitterheid niet lang achter in de mond. Het alcoholpercentage van 6,5% (vol.) maakt dat het bier goed doordrinkbaar is én een uitstekende dorstlesser is op een terras.

Drink de Wijkse Dikke eens naast asperges of geniet van een zomerse salade, kook er de mosselen in of gebruik deze in vissauzen en merk dat de smaakbeleving een boost krijgt.


De Dikke Donder

is een amberkleurig, ongefilterd Kuytbier met 7,5% (vol.) alcohol. Naast de grote hoeveelheid gemoute haver in dit bier is er ook donkergekleurde gerst- en tarwemout gebruikt. Dit zorgt voor een zachte, romige smaak met subtiele karamel- en lauriertonen én een toets van gedroogd fruit (pruimen en rozijnen).
In contrast tot de meeste donkere bieren is dit bier matig zoet, maar wel volmondig. Het bier is niet bitter en hoewel het 7,5% (vol.) alcohol bevat, ervaart de drinker geen puur zwaar bier.

De Dikke Donder is uitermate geschikt om mee te koken, denk hierbij aan een lekker stoofpotje met extra toegevoegde gedroogde pruimen of pure appelperenstroop. De Dikke Donder geeft ook een extra smaakbeleving bij andere vleessauzen. Daarnaast past de Dikke Donder uitstekend bij een voorgerecht met een licht zoete smaak, zoals carpaccio.

 


De Dikke OPA

is daar ontstaan waar de Indiëvaarders de Krommerijnders kruisten. De Indiëvaarders stonden bekend om hun bieren gebrouwen met veel hop teneinde de houdbaarheid van het bier te verhogen op hun lange reizen. Deze staan bekend als zogenaamde India Pale Ales, ook wel IPA’s.
De Krommerijnders uit Dorestad vervoerden Kuytbier, gebrouwen volgens de ordonnantie van 1495 van Utrecht. Hierin staat dat Kuytbier gebrouwen moest worden met een groot aandeel haver als mout, de grondstof voor bier. In 2018 kruisten deze twee historische bieren in Wijk bij Duurstede, met de Dikke OPA (Oat Pale Ale) als gevolg.

De Dikke OPA is een lichtgekleurde, ongefilterde Kuytvariant van India Pale Ale met 5,5% (vol.) alcohol. Samen met Willem Gerritsen en Guido van Luijk hebben we, op basis van de ordonnantie, de Dikke OPA gebrouwen. Naast de grote hoeveelheid gemoute haver, die zorgt voor een zijdezachte, romige, volle smaak, worden er laat in het proces meerdere hopsoorten aan toegevoegd. Deze zorgen op hun beurt voor een prettige bitterheid met veel tropische fruittonen (mandarijn, mango, ananas).
De Dikke OPA is dan ook door zijn smaak en prettige doordrinkbaarheid uitermate geschikt voor zonnige dagen op het terras.

 


De Dikke MAAi

is een ongefilterd Kuytbier met 6,5% (vol.) alcohol. De kleur is afhankelijk van het seizoen en varieert van licht tot iets donkerder rood.
De Dikke MAAi is uniek in smaak, niet alleen door de grote hoeveelheid haver maar vooral door toevoeging van puur kersensap van de Maaikers. Deze dankt haar naam aan de hooi- of maaimaand juni. Dit kersenras werd vroeger het meest geteeld in de Kromme Rijnstreek en wordt gezien als de koningin onder de kersen.

De Dikke MAAi is een fris smakend kersenbier met een mooi bittertje, in niets te vergelijken met de bekende, meestal zoete, kersenbieren. De aroma’s zijn afkomstig van het sap en de hop, die laat in het brouwproces toegevoegd worden én van de gistsoort gebruikt in het vergistingsproces van àlle vergistbare suikers. Het alcoholpercentage van 6,5% (vol.) maakt dat het bier goed doordrinkbaar is én een uitstekende dorstlesser is op een terras.
Dikke MAAi biedt een mooie basis voor ingedikte fruitsausen bij een dessert of in een spoom als een verfrissend tussendoortje.

 


De Dikke DREUN

is gebrouwen met een knipoog naar een recept gebaseerd op de ordonnantie van 1495 van Utrecht. Hierin staat dat Kuytbier gebrouwen moest worden met een groot aandeel haver als mout, de grondstof voor bier.
De Dikke Dreun is een okerroodgekleurde, ongefilterde Barly Wine met 10,5 % (vol.) alcohol.
Naast de grote hoeveelheden lichte en donker gekleurde gemoute gersten is in dit bier ook gemoute haver gebruikt. Dit zorgt voor een zachte romige smaak met subtiele port- en koffietonen én een toets van gedroogd fruit (pruim en abrikoos). In contrast tot de meeste donkere bieren is dit bier matig zoet, volmondig en niet bitter.

De Dikke Dreun is uitermate geschikt om mee te koken, denk hierbij aan vleessauzen of een lekker stoofpotje met extra toegevoegde gedroogde pruimen. Daarnaast past de Dikke Dreun uitstekend bij een dessert met donkere chocolade of bij een kaasplankje.
Ter ere van 5 jaar Stadsbrouwerij de Dikke in 2020 hebben we een jubileum Dreun uitgebracht. Deze Dikke Dreun is met cognac snippers gelagerd en in beperkte oplage in zwarte kruiken gebotteld. Het is een speciaal jubileum bier voor een speciaal moment!

 


Het DikWitje

is gebrouwen met een knipoog naar een recept gebaseerd op de ordonnantie van 1495 van Utrecht. Hierin staat dat Kuytbier gebrouwen moest worden met een groot aandeel haver als mout, de grondstof voor bier.

DikWitje is het zesde bier in het vaste assortiment van Stadsbrouwerij de Dikke. Het is een ongefilterd licht-troebel 3-granen bier gebrouwen met gerst, tarwe en natuurlijk haver. Kenmerkend voor een witbier is de lage bitterheid, de blonde kleur en het iets hogere koolzuurgehalte.

Vaak worden sinaasappelschillen en korianderzaad toegepast voor de specifieke kruidige en frisse witbiersmaak, zo ook in ons bier.

Het recept is samen met Robert de Boer, een Wijkse amateurbrouwer, ontwikkeld. In tegenstelling tot een specifieke witbiergist, is voor de vergisting een neutrale bovengist gebruikt die het bier een uitgebalanceerde en zachte smaak geeft. De gebruikte Amerikaanse hoppen dragen bij tot een citrusachtige fruitigheid en een milde bitterheid.

DikWitje bevat 6,0 vol.% alcohol en kan het gehele jaar gedronken worden. Witbier kun je bv. uitstekend combineren met het nuttigen van mosselen en asperges.

 


De Dikke Prik

is, zoals al onze bieren, ontwikkeld met een knipoog naar een recept gebaseerd op de ordonnantie van 1495 van Utrecht. Hierin staat dat Kuytbier gebrouwen moest worden met een groot aandeel haver als mout, de grondstof voor bier.

Ook met een knipoog naar de tijden van de Vikingen, als liefhebbers van een stevige honingwijn (mede), is dit bier gebrouwen.

Het is een stevige Tripel met toevoeging van lokale “Zukke Dikke Honing Jochie” en gedroogde sinaasappelschillen.

 Vanzelfsprekend is ook in dit bier haver en zelfs een speciale “honingmout” gebruikt.

De Dikke Prik is een goudgekleurde, ongefilterde Honing Tripel met 9,5 vol.% alcohol.

Het bier heeft niet alleen de smaak en geur, maar ook de kleur van honing. Het zal daarom goed te combineren zijn met een dessert op basis van licht gekleurde soorten fruit met een fris zoetje en subtiel zuurtje.

Een echt liefhebbersbier.

Aanbevolen drinktemperatuur is 6-8 ˚C.


De DIKKEREBEL

is een licht gekleurd, ongefilterd Kuytbier met 6,5 vol.% alcohol.

De naam kan verschillend uitgesproken worden. Is het een Dikkere Bel of een Dikke Rebel? Jij mag het zeggen maar: ‘eerst proeven’.

Rebels is dit bier omdat het een uniek bier is dat nooit meer gemaakt kan en zal worden. Maar waarom niet?

De gebruikte hop, de dikkere bel, komt uit de tuin van de brouwer.

Volgend jaar zal zowel de oogst als de samenstelling anders zijn dan dit jaar. Rebels is ook dat van dit bier nooit een proefbrouwsel gemaakt is omdat de dikkere bellen van de plant direct in het bier gegaan zijn. Dit is niet des Dikke maar het kon niet anders voor deze versie, het is een unieke jaarlijkse productie!

De DIKKEREBEL is een echt Kuyt bier, met de originele mout samenstelling die al in 1495 in gebruik was. Een andere echte Wijkse erfenis is dat dit bier gemaakt is met een giststam die al gebruikt werd door de Noormannen in Noorwegen. Hebben ze toch nog iets goeds gebracht!

Er zitten 5 verschillende hop soorten in die ieder een eigen smaak hebben. De één wordt beschreven als een boomgaard aan smaken, de ander geeft een Sauvignon blanc druiven smaak. Ook is tropisch fruit waar te nemen maar, dat is allemaal op papier. Dus, proef en probeer de verschillende smaken maar te vinden.

Shakespeare zou zeggen: “Dikkere Bel of Dikke Rebel, that is the question” Proef dit bier. Geniet en proef met passie!

Aanbevolen drinktemperatuur is 4-6 ˚C.